Коронавирусна болест 2019 година

     → Што претставува?

Корона вирус (corona virus, COVID-19) не е обичен вирус! Вметнат е во групата на респираторни болести, содржи мнозинство на вируси кои подоцна предизвикуваат респираторни инфекции, појава која преку воздушните патишта (нос, голтка, грлво, дишник) влегува во белите дробови и ги уништува.

 

      Како се пренесува? 

Веројатниот извор на настанокот е животно, но моментално се пренесува од лице на лице. Се пренесува главно помеѓу луѓе кои се во близок контакт односно преку распираторни капки кои најчесто произлегуваат како последица од кивање и кашлање од страна на заразениот. Исто можно е пренесување преку допири на некои делови или предмети каде што сеуште има остатоци од вирусот, а пренесувањето се врши преку допирање на сопствената уста, нос или очите. Бактеријата може да се задржи дури до 9 денови. Самата таа во воздухот може да издржи до 3 h. На површини од метал и пластика останува дури до 12 h, ткаенина 24 h. Бидете претпазливи во маркет бактериите се задрзуваат на банкноти, а бидејќи секоја кеса и паковка е направена од пластика или хартија немојте да се допирате на лицето по купувањето можеби на неа има бактерии.

 

      → Симптоми 

COVID-19 може да предизвика повеќе симптоми вклучувајќи мамурлак, сува кашлица, треска, болка во грлото, проблеми со дишење најчесто останувате без здив, болка во горниот дел од носната шуплина, болка во градите,  течење на носот, црвени очи. Обичната инфекциите со корона вирусот првично е обична настинка, но посериозни инфекции предизвикуваат тешка пневмонија па е потребно хоспитализација.

 

      Дали да се тестирам?

Не треба секој да биде тестиран. Доколку имате некој од наведените симптоми потребно е, но не забора-вајте дека сеуште има можност и од обичниот грип. Повеќето луѓе имаат лесна болест и се способни да се опорават дома. Не постои третман специјално одобрен за овој вирус. Резултатите од тестирањето може да бидат корисни за да се информира одлучувањето за тоа со кого доаѓате во контакт. Одлуките за тестирање
се на право на државните и локалните одделенија за здравство или индивидуалните лекари.

 

        → Негативен тест

Ако тестирате негативно за COVID-19, веројатно не сте биле заразени во моментот кога примерокот бил собран. Сепак, тоа не значи дека нема да се разболите. Можно е дека сте биле рано заразени во моментот на собирање на примероци и дека подоцна би можеле да тестирате позитивно, или подоцна да бидете изложени, а потоа да развиете болест. Со други зборови, негативниот резултат од тестот не ја исклучува можноста подоцна да се разболете, затоа бидете претпазливи!

 

      → Што доколку сум позитивен? 

Одделете се од другите луѓе во вашиот дом, ова е познато како домашна изолација. Треба да останете во одредена „болна соба“ ако е можно и подалеку од другите луѓе во вашиот дом. Користете посебна бања, ако е возможно. Останете дома, освен да добиете медицинска помош. Како што напоменавме претходно, имуните може да се излечат без помош од медицинско лице, паметно е да бидете во изолација од 14 до 21 ден тоа ви е најбезбедно секако носете маска доколку имате старател.Останете во контакт со вашиот лекар. Потребно е конзумиранје на овошје и зеленчук, витамин ц, магнезиум, топли напитоци како супи, чорби, чаеви… Впрочен се што сте го користеле за обичната настинка. Како да се прекине домашната изолација? Луѓето со COVID-19 кои биле во домашна изолација можат да престанат со изолација од дома под следниве услови:
-Немате треска најмалку 72 часа;
-Кога вашата кашлица или скратен здив се подобри;
-Веќе немате треска;
-Најважно добивте два негативни теста по ред, оддалечени 24 часа.

!!! Поризични симптоми:

  • Проблеми со дишењето
  • Постојана болка или притисок во градите
  • Нова забуна или неможност за возбудување
  • Синкави усни или лице

Веднаш побарајте медицинска помош!!!
Не се препорачуваат посетители, освен старатели.

 

     → Доколку вие се грижете за лице кое е  заболено!

Ако лицето кое е болно не е во можност да носи маска за лице (на пример, затоа што предизвикува проб-леми со дишењето), тогаш како нивни старател, треба да носите кога сте во иста просторија со нив.
Ако старателот или друго лице треба да ја исчисти и дезинфицира спалната соба или бањата на болното лице, тој треба да го сторат тоа по потреба и заштитен со маска и нараквици. Негувателката / друго лице треба да носи маска и да чека што е можно подолго, откако болното лице ја искористило бањата.
Рутински исчистете ги површините со висок допир,површините со висок допир вклучувајќи телефони, далечински управувачи, бројачи, таблети, марки за мијалници, бања, тоалети, тастатури, таблети, маси и слично. Потребна е преголема предпазливост!

 

      → Како да се заштитам себе си и лиѓето оклу мене ?

Покријте ја устата и носот со ткиво кога кашлате или кивате. Користените ткива фрлете ги во обложен сад за ѓубре. Веднаш измијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди. Ако сапун и вода не се достапни, исчистете ги рацете со алкохолизатор за рацете базиран на алкохол кој содржи најмалку 60% алкохол. Ова е особено важно по дување на носот, кашлање или кивање, одење во тоалет и пред јадење или подготовка на храна.Сапун и вода се најдобрата опција, особено ако рацете се видливо валкани. Избегнувајте допирање на очите, носот и устата со неизмиени раце. Не споделувајте јадења, чаши за пиење, прибор за јадење, крпи или постелнини со други луѓе во вашиот дом. Откако ќе ги користите “предметите” , темелно измијте ги со сјај и вода или ставете во машината за миење садови. Исчистете и дезинфицирајте ги местата што можат да имаат крв, столица или телесни течности на нив. Потоа, користете средство за дезинфекција за домаќинство. Бидете сигурни и следете ги упатствата на етикетата за да обезбедите безбедна и ефикасна употреба на производот. Многу производи препорачуваат одржување на површината влажна неколку минути за да се осигураат дека се убиени бактерии. Многумина исто така препорачуваат мерки на претпазливост, како на пример, да носите ракавици и да бидете сигурни дека имате добра вентилација за време на употребата на производот. Може да се најде целосен список на средства за дезинфекција.
Избегнувајте употреба на јавен превоз или такси.

 


Можеби ќе ве интерсира:  (Зошто белите дробови ???) 

Како процес респирацијата вклучува три фази:
1. Белодробна вентилација која се врши преку вдишување и издишување на самиот воздух односно ја претставува размената на воздух меѓу воздушните и атмосферски торби во белите дробови.
2. Дифурзија на гасови е процес исто преку белите дробови односно доаѓањето на кислородот од воздушните торби во крвта и пренесување на јаглерод диоксид надвор од крвта.
3.Циркулација на крвта односно транспостот на кислород во клетките и пресување на јаглерод диоксид од нив се до белите дробови.